φασισμό παιδιά U2 ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Η αληθινή ιστορία της “Μυρτιάς του Βουνού”

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Ειδήσεις, ηλιακοι θερμοσιφωνες maltezos επικαιρότητα και τα τελευταία νέα της Ελλάδας και του Κόσμου απο το Nooz.gr. Οικονομία, Επιχειρήσεις και Χρηματιστήριο.”

Η αληθινή ιστορία της “Μυρτιάς του Βουνού”

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ

Είναι μία από πολλές συγκινητικές αληθινές ιστορίες που μπορεί σήμερα κάποιος να διηγηθεί στα παιδιά ή στα εγγόνια του.

Η ιστορία της Μυρτιάς ή αλλιώς Ελένης Μακρυνιώτη-Τραγγανίδα ζωντανεύει εξήντα πέντε χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα (1949) και σαράντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας (1974), στη σκηνή Lab του θεάτρου “Σημείο”.

Το έργο ήλιος στην πέτρα” της Σοφίας Αδαμίδου, βασισμένο στη ζωή της αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού, Ελένης Τραγγανίδα, όπως το κατέγραψε στο αφήγημά της “Η Μυρτιά του βουνού” καθώς και σε διηγήσεις άλλων συναγωνιστριών και εξόριστων γυναικών, τόσο την περίοδο του Εμφυλίου όσο και την περίοδο της δικτατορίας, δεν φιλοδοξεί τίποτα περισσότερο, σύμφωνα με τη συγγραφέα, από το “να αναζητήσουμε το άδικο όλοι μαζί. Να ανακαλύψουμε την αιτία. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου, μέσα από την παγκοσμιοποιημένη οικονομική και πολιτική κυριαρχία, έχει εχθρούς την ελευθερία του πνεύματος, τη δύναμη του δίκαιου λόγου, την κριτική σκέψη, τη γνώση, ηλιακοι θερμοσιφωνες ελκο την παιδεία. Ας αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ηλιακοι θερμοσιφωνες τιμοκαταλογος σε κάθε είδους φασισμό“.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την πολυγραφότατη Σοφία Αδαμίδου που έχει ήδη χαρίσει στο θεατρόφιλο κοινό μια εξαιρετική ανα παράσταση της ζωής της Σωτηρίας Μπέλλου, αλλά και της Κατερίνας Γώγου, και μίλησε μαζί της για τη Μυρτιά και τη δραματική ιστορία της.

Ποια είναι η Μυρτιά ή αλλιώς Ελένη Μακρυνιώτη-Τραγγανίδα;

Στα ριζά του Παρνασσού υπάρχει ένα όμορφο μικρό χωριό, η Μαργιολάτα. Εκεί γεννήθηκε η Ελένη Μακρυνιώτη, κόρη του Λια, το στερνοπούλι του από τα τέσσερα παιδιά που είχε με την Κατερίνη, η οποία πέθανε οκτώ μήνες μετά τη γέννα της Λενιώς. Ξαναπαντρεύτηκε τη Μητρούλα, χήρα κι αυτή με δύο δικά της παιδιά. Με τη Μητρούλα απέκτησαν άλλο ένα. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας της μια ζωή φυλακές και εξορίες, στέλεχος του ΚΚΕ και αρχηγός του εφεδρικού ΕΛΑΣ του χωριού, του έκοψαν το κεφάλι οι Χίτες την περίοδο του εμφυλίου. Λίγους μήνες πριν, η Ελένη ανέβηκε στο βουνό. Κατατάχθηκε στον Δημοκρατικό στρατό Ελλάδας.

Έφυγε για το βουνό όταν…

Δεκατρείς μήνες μετά τη “Συμφωνία της Βάρκιζας” και είχαν γίνει 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 265 βιασμοί γυναικών. Χιλιάδες καταδιωκόμενοι, αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, καθώς και οι οικογένειές τους υποχρεώθηκαν να πάρουν τα βουνά και να υπερασπιστούν τη ζωή τους με το όπλο στο χέρι. Μια από αυτές ήταν και η Ελένη Μακρυνιώτη. Η Μυρτιά, όπως την έλεγαν στο Βουνό. Η Μυρτιά του βουνού, από τις πιο μικρές ανταρτοπούλες.

Τι σήμαινε για ένα μικρό κορίτσι, στα 16, η απόφαση αυτή;

Όπως την ακούμε να λέει στην παράσταση, “Από μικρή οργιζόμουν με το άδικο. Όσο το άδικο θα υπάρχει, εγώ θα το πολεμάω. Με την αγάπη, αντισταση καυστηρα πελλετ μου έλεγε ο πατέρας μου, τιμές ηλιακών θερμοσίφωνων κάποια μέρα θα λυγίσουμε αυτούς που σπέρνουνε το μίσος και το άδικο. Γι΄ αυτό βγήκα στο βουνό. Μέσα στη συννεφιά του κόσμου, από την πρώτη κιόλας μέρα που βγήκα στο βουνό, είδα τον ήλιο που μας έκρυβαν”.

Πώς αποφασίσατε να μεταφέρετε στο θέατρο ένα τέτοιο θέμα, μάλλον δύσκολο;

Κάποιοι, στο όνομα της συμφιλίωσης που βάζει στην άκρη τη μνήμη, ίσως να πουν πως είναι καιρός να ξεχάσουμε την ιστορία του εμφυλίου. Πιστεύω -όπως γράφει και ο γιος της, ο συνάδελφος Γρηγόρης Τραγγανίδας, στον πρόλογο του βιβλίου- “πως είναι καιρός να γράψουν την ιστορία οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, ότι είναι καιρός να βάλουν οι σκλάβοι τη δική τους υπογραφή σε κάθε πέτρα των πυραμίδων, σε κάθε κολόνα των Παρθενώνων. Δεν είναι περίεργο που κάποιοι ψάχνουν να αυτοεπιβεβαιωθούν στην ιστορία του Ισπανικού Εμφυλίου και της γαλλικής Επανάστασης και κλείνουν τα μάτια μπροστά σ΄ έναν εμφύλιο που δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά που αλλάζει χρώματα και μας ορίζει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε γεννηθεί απ’ την ίδια γήινη μήτρα, έχουμε βυζάξει από το ίδιο στήθος, έχουμε τραγουδήσει τα ίδια όνειρα”.

Είναι εκπληκτική η ευρηματικότητα που εμφανίζει η ανθρωπότητα, όλους τους αιώνες, στην ανακάλυψη τρόπων βασανιστηρίων, σωματικών και ειδικότερα ψυχικών. Η προσπάθεια αποσκοπεί στην κάμψη της αντίστασης του αντιπάλου, μέχρι τη διάλυση της προσωπικότητας. Ο σωματικός πόνος είναι ένα από τα μέσα, αλλά ο ψυχικός πόνος είναι αυτός που θα φέρει την κάμψη και στη συνέχεια, τη διάλυση της προσωπικότητας. Όχι, δεν θα μας κάμψουν. Η μνήμη κρύβει τη δύναμη. Πολύ περισσότερο όταν συμπυκνώνεται και γίνεται καρφί που τρυπάει το μυαλό και την ψυχή, που γεμίζει φωτιά την καρδιά, ίδιο ηφαίσ ΤΕΙο που το σώμα μας δεν του φτάνει. Και το θέατρο μπορεί να συμβάλει σ΄ αυτό. Όπως έλεγε ο Ντάριο Φο “… το θέατρο είναι το αμεσότερο όπλο. Όχι για να δώσει λύσεις, αλλά για να βοηθήσει σε μια μάχη”…

Μέσα, λοιπόν, από την ιστορία μιας από τις χιλιάδες αγωνίστριες, της κυρά Ελένης, που είναι ακόμη μάχιμη, συνέθεσα το σύμβολο της αγωνίστριας γυναίκας, της αγωνίστριας μάνας. Στο πρόσωπο της Μυρτιάς, δραματουργικά αξιοποιώντας κι άλλες μαρ τυρίες δημιούργησα μια θεατρική ηρωίδα που δεν σηκώνει “τ΄ άδικο” που ζούμε και σήμερα. Μια ηρωίδα που έζησε στις μάχες. Ατέλειωτες μάχες… Πάντα σε θέση μάχης. Ποτέ σε θέση ανάπαυσης.

Πόσα από τα νοήματα του έργου έχουμε ξεχάσει;

Δεν είναι μόνο τι έχουμε ξεχάσει. Είναι και το τι έχουν μάθει οι νεότερες γενιές. Όσοι είχαν την τύχη να έχουν την ιστορία ζωντανή δίπλα τους, από γονείς ή παππούδες, έμαθαν κάποια πράγματα. Πότε δικαιώνεται, όμως, ένα ιδανικό; Όταν δεν χρειάζεται να έχεις δίπλα σου τους ανθρώπους που πάλεψαν για να το νιώσεις, αλλά να το νιώθεις γύρω σου. Να το βλέπεις σε κάθε γωνιά της πόλης και του χωριού, σε κάθε πρόσωπο που συναντάς, σαν χαμόγελο. Γιατί αυτή είναι ουσιαστικά η ανθρώπινη ιστορία. Ο αγώνας του χαμόγελου ενάντια στο δάκρυ. Γι’ αυτόν τον αγώνα, χρειάζεται γνώση και μνήμη.

Τι εισπράτ ΤΕΙ ο θεατής στο τέλος;

Δικαίωμα κάθε εποχής είναι να προβληματίζεται και να αναζητά, γιατί όπως έλεγε κι ο Μπρεχτ “δεν πρέπει να αφήνετε το Τώρα να κάνει να ξεχνιούνται το Πριν και το Μετά, ούτε καν, βοθροι απορροφητικοι όσα συμβαίνουν έξω από το θέατρο…”. Ας κρατηθούμε, λοιπόν, από αυτές τις λαμπρές περιπτώσεις χιλιάδων αγωνιστών για να μην πέσουμε στην παγίδα της απαισιοδοξίας. Ας δώσουμε χώρο σ’ αυτό το αμυδρό φως της ελπίδας. Ας φωτιστεί η αγωνία του ανθρώπου και όλες οι μεγάλες οδύνες του. Ας αναζητήσουμε το άδικο όλοι μαζί. Ας ανακαλύψουμε την αιτία. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου, μέσα από την παγκοσμιοποιημένη οικονομική και πολιτική κυριαρχία, έχει εχθρούς την ελευθερία του πνεύματος, τη δύναμη του δίκαιου λόγου, την κριτική σκέψη, τη γνώση, την παιδεία. Ας αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε κάθε είδους φασισμό!

Η Ελένη Γερασιμίδου ως Ελένη.

Η Ελένη Γερασιμίδου δεν είναι απλά μια ταλαντούχα ηθοποιός, δεν έχει κάνει απλά “πολλά χιλιόμετρα” στο θέατρο, δεν είναι μόνο μια πολιτικοποιημένη προσωπικότητα, δεν είναι μια εξαιρετική συνεργάτης, είναι η Μυρτιά που θ΄ αγαπήσουμε -πιστεύω- αυτόν τον χειμώνα, για την αλήθεια, την αμεσότητα, τη σεμνότητα, τη μαχητικότητα και την περηφάνια, στοιχεία με τα οποία θα συνδέσει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Είμαι περήφανη για όλους τους συντελεστές της παράστασης. Και για τον Κοραή Δαμάτη και για τον Γιάννη Μετζικώφ και για τον Νίκο Διαμαντή και την Ιωάννα Μακρή που μας φιλοξενούν στο θέατρο Σημείο, αλλά και όλους τους συνεργάτες, την Δανάη, τον Σέργιο, την Δήμητρα, τον Νίκο, τη Γιώτα, τον Γιάννη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Oλα όσα γνωρίζουμε ήδη για το νέο <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone

Στις 8 το βράδυ η Apple παρουσιάζει το νέο της <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone και πιθανότατα για πρώτη φορά μια φθηνότερη έκδοσή του, η οποία όπως όλα δείχνουν προορίζεται αρχικά για την τεράστια αγορά της Κίνας

Σε λίγες ώρες στις 8 το βράδυ για την Ελλάδα– η Apple παρουσιάζει το νέο της <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone και πιθανότατα για πρώτη φορά μια φθηνότερη έκδοσή του, η οποία όπως όλα δείχνουν προορίζεται αρχικά για την τεράστια αγορά της Κίνας.

Μαζί με τα <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone 5S και 5C, όπως εικάζεται ότι θα ονομαστεί το «φτηνό» μοντέλο, θα παρουσιαστεί και η αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τις φορητές συσκευές της Apple, το iOS 7, αλλά και κάποια ανανεωμένα iPods.

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο τεχνολογικό blog <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhoneinCanada φαίνεται το κουτί συσκευασίας του νέου <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone, όπου διακρίνεται ένας μεταλλικός δακτύλιος – κάτι σαν μικροσκοπική κάμερα – μέσα στο κλασικό κεντρικό πλήκτρο. Η αλλαγή αυτή θεωρείται ότι φέρνει την ενσωμάτωση βιομετρικού αισθητήρα, μέσω του οποίου θα αναγνωρίζεται το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη και έτσι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό το κλείδωμα της συσκευής.

Ο γνωστός πια «πονοκέφαλος», για την πάντα μυστικοπαθή εταιρεία από το Κουπερτίνο, Αυστραλός Sonny Dickson, δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία με όλο το υποσύστημα του επανασχεδιασμένου κεντρικού πλήκτρου, στην οποία διακρίνεται καλύτερα η θεωρούμενη από τους περισσότερους μικροκάμερα, σημειώνοντας πάντως ότι αυτή και μόνο η αλλαγή δεν επιβεβαιώνει ότι την ύπαρξη του αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σε άλλη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο macrumors.com, υποτίθεται ότι εικονίζεται η πίσω πλευρά ενός πρότυπου <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone 5S και φαίνεται η αλλαγή στο φλας, το οποίο πλέον θα είναι διπλό LED. Φήμες θέλουν σημαντικά βελτιωμένο και τον φωτογραφικό αισθητήρα του νέου <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone. Σύμφωνα μάλιστα με κάποια αναφορά, ίσως η Apple έχει χρησιμοποιήσει τον 13άρι αισθητήρα της Sony για την αναβαθμισμένη κάμερα του 5S.

<iframe src="//www. YouTube.com/embed/Q3rwLUhGqq4?rel=0″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”315″ width=”420″>

Σίγουρα ταχύτερος θα είναι ο επεξεργαστής του νέου <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone. H ανανεωμένη

εκδοχή της best seller συσκευής της Apple θα ενσωματώνει το τσιπ A7, με 1

Gb RAM και θα είναι διαθέσιμη σε εκδόσεις των 16, 32 και 64 Gb. Η οθόνη

είναι μάλλον βέβαιο ότι θα παραμείνει στις 4 ίντσες, παρά το γεγονός

ότι σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Apple

πιεζόμενη από τον ανταγωνισμό – δοκιμάζει πρωτότυπα <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhones με οθόνη 6

ιντσών. Πιθανότατα, πάντως, μεγαλύτερης χωρητικότητας θα είναι η

μπαταρία του νέου μοντέλου, σε μια προσπάθεια της Apple να απαντήσει σε

ένα από τα συχνότερα αιτήματα των πελατών της.

Εκτος από τις γνωστές επιλογές σε λευκό και μαύρο, το <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone 5S εικάζεται ότι θα είναι πλέον διαθέσιμο και σε χρυσό-σαμπανιζέ.

Οσον

αφορά δε στο φτηνότερο <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone 5C, αυτό λέγεται ότι θα έχει πλαστικό

κέλυφος, σε διάφορα χρώματα, όπως και τα νέα iPods. Ισως να ενσωματώνει

τον επεξεργαστή του 5 (Α6), να έχει κάμερα με αισθητήρα 8 Megapixel και

να είναι διαθέσιμο και σε έκδοση χωρητικότητας 8 Gb. Υπολογίζεται ότι το

«φτηνό» <a href="http://www. Apple.com/gr/iphone/”>iPhone θα κοστίζει κάπου ανάμεσα στα 400 και 500 δολάρια.

Τέλος,

το επίσης ανανεωμένο λειτουργικό σύστημα για τις φορητές συσκευές της

Apple, το οποίο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πρόσφατο συνέδριο

προγραμματιστών της εταιρείας, θα φέρει διάφορες ουσιαστικές και

σχεδιαστικές βελτιώσεις, θυμίζοντας περισσότερα – σύμφωνα με κάποιες

κακές γλώσσες – το ανταγωνιστικό Android της Google.

<iframe src="//www. YouTube.com/embed/C-_ImY_Bcwg?rel=0″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”315″ width=”420″>

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Σοκ στην Κρήτη: Η μία αυτοκτονία μετά την άλλη

Ηράκλειο: 27χρονος κρεμάστηκε με τη ζώνη του – Χανιά: 61χρονος αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός βρέθηκε ένας 27χρονος από τη Λιθουανία, σε διαμέρισμα στην περιοχή της Αμμουδάρας, περίπου στις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο νέος άνδρας κρεμάστηκε μέσα στη ντουλάπα του με τη ζώνη του, ενώ είχε προηγηθεί καβγάς με την κοπέλα του.

Τις συνθήκες της αυτοχειρίας ερευνά η Αστυνομία.

Πηγή: Cretalive.gr

Και δεύτερη αυτοκτονία μέσα σε λίγες ώρες

Το πρώτο σοκ από την αυτοκτονία του νεαρού, διαδέχεται ένα δεύτερο σοκ, αφού όπως αποκαλύφθηκε άλλος ένας συμπολίτης μας έβαλε τέλος στη ζωή του στον Αποκόρωνα Χανίων.

Πρόκειται για έναν 61χρονο άντρα ο οποίος το πρωί εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι συγγενικού του προσώπου στο χωριό Αμυγδάλου Καλαμίτσι στον Αποκόρωνα Χανίων..

Ο αυτόχειρας, προκάλεσε το θάνατό του με καραμπίνα καταφέροντας το μοιραίο χτύπημα στο πάνω μέρος του σώματός του, και συγκεκριμένα στη μασχάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, ο 61χρονος άφησε σημείωμα με το οποίο ζητά συγγνώμη από τους οικείους του και εξηγεί ότι δεν άντεχε άλλο τα οικονομικά του προβλήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο άτυχος άντρας έπασχε από την επάρατο νόσο.

Στο σημείο σπεύδει Αστυνομική δύναμη ενώ η σορός του 61χρονου θα διακομισθεί στο νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Πηγή: Flashnews.gr

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ

source: http://www.nooz.gr/entertainment/poia-einai-i-murtia-i-allios-eleni-makrunioti-tragganida
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ…

Leave a Reply