Κυριακή Λίμνη Λίμνη ΔΙΑΖΥΓΙΟ Αρχαιολογικό Μουσείο Μπεζεστένι

ΔΙΑΖΥΓΙΟ Ανοίγοντας τις βαριές σιδερένιες πόρτες στο Μπεζεστένι, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ το μοναδικό, σε ιστορική και πολιτισμική αξία, αρχιτεκτονικό «κόσμημα» του 15ου αιώνα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ο θαυμασμός και το δέος είναι τα πρώτα συναισθήματα που κυριεύουν……

Αρχαιολογικό Μουσείο Μπεζεστένι ΔΙΑΖΥΓΙΟ Αιώνες ιστορίας στις Σέρρες

Ανοίγοντας τις βαριές σιδερένιες πόρτες στο Μπεζεστένι, το μοναδικό, σε ιστορική και πολιτισμική αξία, αρχιτεκτονικό «κόσμημα» του 15ου αιώνα, ο θαυμασμός και το δέος είναι τα πρώτα συναισθήματα που κυριεύουν το επισκέπτη του μεγαλύτερου εμπορικού και διαμετακομιστικού κέντρου των Σερρών που γνώρισε τον ιδιαίτερο σεβασμό μεγαλεμπόρων και ιστορικών της εποχής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί, στο ταξίδι του στην πόλη των Σερρών το 1667, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ σημειώνει.

«Υπάρχουν δύο χιλιάδες μαγαζιά, που δεν είναι- βέβαια -σκεπασμένα και χτισμένα με πέτρες, σαν κι αυτά των αγορών του Χαλεπιού, της Προύσας, της Δαμασκού και τον Καΐρου. Υπάρχουν όμως ακόμα: εννιά θολωτά μολυβδοσκέπαστα μπεζεστένια, απ’ τα οποία τα τέσσερα κλείνουν με σιδερένιες πόρτες. Εκεί βρίσκονται τα εργαστήρια των πιο σπουδαίων μαστόρων της Ρούμελης».

Το Μπεζεστένι ή υφασματαγορά της πόλης των Σερρών ήταν ένας πολύ σημαντικός θεσμός των οθωμανικών πόλεων. Η λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη μπεζ η οποία σημαίνει ρούχο- ύφασμα, ενώ χρησιμοποιούνταν και για τα κεντήματα αλλά και πολλά ακριβά αντικείμενα. Από την ιστορική διαδρομή της πόλης των Σερρών μαθαίνουμε ότι η πόλη διέθετε εννιά θολωτά μπεζεστένια, αριθμό ρεκόρ για την εποχή εκείνη, τα τέσσερα εκ των οποίων έκλειναν με σιδερένιες πόρτες.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η πόλη των Σερρών εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σπουδαία εμπορικά κέντρα, με πολύ σημαντική κίνηση.

Στην αγορά της συνέρρεαν έμποροι δια φόρων εθνικοτήτων και πλήθος Τούρκων εμίρηδων για να διακινήσουν μια μεγάλη γκάμα αγαθών, με κυρίαρχο το βαμβάκι, προς την Πολωνία και τις χώρες της Μαύρης θάλασσας.

Υπήρχαν, παράλληλα, αντιπρόσωποι όλων των παραδουνάβιων και εμπορικών χωρών, οι οποίοι είχαν ιδρύσει εταιρείες διακίνησης προϊόντων, αλλά και πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα. Ένας από τους πιο σημαντικούς οίκους ήταν και ο περίφημος εμπορικός Βενετικός οίκος Rotta, Vianello & Cia.

Μετά την απελευθέρωση της πόλεως των Σερρών το 1913, υπήρξαν πολλές προσπάθειες, το Μπεζεστένι να γκρεμιστεί προκειμένου να διευρυνθεί η πλατεία Ελευθερίας ή να οικοπεδοποιηθεί η έκταση.

Το Μπεζεστένι διασώθηκε χάρη στη σημαντική του αρχιτεκτονική αξία αλλά και μετά τις μεγάλες προσπάθειες του αείμνηστου Καθηγητή Αν. Ορλάνδου που κατάφερε να το κηρύξει διατηρητέο μνημείο το 1938.

Ως και τους πρώτους μεταπολεμικούς χρόνους χρησιμοποιείτο ως αγορά, οπότε και εγκαταλείφθηκε, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ αφού η αγορά άρχισε να μετακινείται σιγά-σιγά στους γύρω χώρους από το Μπεζεστένι, με αποτέλεσμα το ίδιο να μετατραπεί κατ’ αρχάς σε αποθήκη αρχαιολογικού υλικού, και από το 1970 σε Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η στιβαρότητα του κτιρίου με τους έξι μολυβδοσκέπαστους θόλους, τους τεράστιους πεσσούς που στηρίζουν τους τρούλους αλλά και η αιθέρια κομψότητα και κατασκευαστική αρχιτεκτονική τελειότητα των θόλων σου δημιουργούν ένα συναίσθημα πληρότητας και ανάτασης. Τα μικρά παράθυρα που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος φωτίζουν αμυδρά τον χώρο.

Το Μπεζεστένι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών του νομού Σερρών, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ως διαχρονικό μουσείο, από τους προϊστορικούς μέχρι κι τους βυζαντινούς χρόνους.

Στο εσωτερικό του παρουσιάζονται ενότητες με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τους προϊστορικούς, αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.

Από το πλήθος των προϊστορικών θέσεων του νομού. Σερρών παρουσιάζεται η ανασκαμμένη θέση Προμαχώνας, στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με αρκετά αγγεία, ειδώλια, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ κοσμήματα, λίθινα εργαλεία , πελεκημένα και λειασμένα που χρονολογούνται στη νεότερη νεολιθική περίοδο και μαρτυρούν την καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό του προϊστορικού ανθρώπου από τους χρόνους 5200-4500π.Χ.

Από τους ιστορικούς χρόνους ξεχωρίζουν σημαντικές θέσεις που αναπτύχθηκαν στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα , ο οποίος αποτελούσε πάντοτε για τους κατοίκους της περιοχής, πηγή ζωής, διευκολύνοντας τις πολιτιστικές και εμπορικές συναλλαγές από το Αιγαίο, προς τη θρακική ενδοχώρα και τα Βαλκάνια.

Στο μουσείο παρουσιάζονται αξιόλογες αρχαίες πόλεις και άφθονα ευρήματα, όπως αγγεία, νομίσματα, ειδώλια, κοσμήματα, ανάγλυφα, αγάλματα και επιγραφές. Πρόκειται για την αρχαία Σίρρι, αρχαία πόλη των Σερρών, τη Βέργη, ο σημερινός Νέος Σκοπός, τη Γάζωρο, την Άργιλο, την Τράγιλο, την Τερπνή και την περιοχή του Σιδηροκάστρου. Ιδιαίτερα ξεχωριστά είναι τα ευρήματα του νεκροταφείου της Αρχαίας Βέργης, πρόσφατα ανασκαμμένης περιοχής και ταυτισμένης σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές με την λίμνη Κερκινίτιδα, που βρισκόταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Στρυμόνα, στη σημερινή περιοχή του Ν.Σκοπού. Μία σημαντική αρχαία πόλη που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τα τέλη των ρωμαϊκών χρόνων.

Στο Μπεζεστένι, τις εντυπώσεις κλέβουν οι δύο μεγάλες μαρμάρινες ταφικές πόρτες, τμήμα νεκρικής κλίνης μακεδονικών ταφών, καθώς και μερικά αγγεία από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης.

Ξεχωριστή σημαντική ενότητα αποτελούν και οι μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες από ρωμαϊκά νεκροταφεία του νομού, τα ψηφίσματα, οι αναθηματικές στήλες, τα ανάγλυφα που με την αφθονία τους και την ποικιλία τους δίνουν πληροφορίες για την ιδιωτική και δημόσια ζωή των κατοίκων της περιοχής, ενώ προδίδουν τις επαφές και τις στενές σχέσεις του αιγαιακού χώρου με τη θρακική ενδοχώρα και το έντονο ελληνικό στοιχείο της περιοχής.

Το «κουβάρι» της ιστορίας του νομού Σερρών ξετυλίγεται και κατά τους βυζαντινούς χρόνους με μοναδικές μαρμάρινες ανάγλυφες εικόνες του Χριστού Ευεργέτη κι τη Παναγίας, καθώς και το εντοίχιο ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα, που προέρχονται από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων της πόλης των Σερρών.

Μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μπεζεστένι, παρουσιάζεται και η έκθεση «Παράλληλοι Διάλογοι» από το κόσμημα της αρχαίας Βέργης… στο σύγχρονο κόσμημα της παγκοσμίου γνωστής καλλιτέχνιδας, Λίζας Σωτίλης.

Πρόκειται για μια χρυσοχοϊκή τέχνη, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η ανακάλυψη ενός παράλληλου διαλόγου με την αίγλη της αρχαιότητας και την κομψότητα της ελληνιστικής κοσμηματοποιίας που συνάδει με τους θησαυρούς της νεκρόπολης της αρχαίας Βέργης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μπεζεστένι, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης των Σερρών και είναι επισκέψιμο από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 15.00 το μεσημέρι.

ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ Βίντεο: Η Χρυσή Αυγή μετέτρεψε τελετή στις Θερμοπύλες σε ναζιστικό υπερθέαμα

«Οι πολιτικάντηδες με τα “burberry” ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή», απαντά η Χρυσή Αυγή

Είχε δεν είχε η Χρυσή Αυγή κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερο κόπο είναι η αλήθεια, να μεταβάλει μια τιμητική τελετή στις Θερμοπύλες προς τιμήν του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, σε ένα εθνικιστικό σόου.

Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου δόθηκε η μάχη των Θερμοπυλών με σκοπό να τιμήσουν το μεγάλο στρατάρχη και τους υπόλοιπους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν την προέλαση των Περσών. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως τιμητική τελετή, εξελίχθηκε σε ένα ναζιστικό, παραστρατιωτικό υπερθέαμα. Οι παρευρίσκοντες σχημάτισαν έναν μαίανδρο και ανάβοντας δαυλούς εκτελούσαν με θέρμη τα στρατιωτικά παραγγέλματα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τραγουδούσαν τον ύμνο της οργάνωσης.

Αυτό όμως δεν αρκούσε, καθώς οι συμμετέχοντες θέλοντας να δώσουν κλίμα… γηπέδου άναψαν δεκάδες καπνογόνα!

Το… πρωτότυπο πρόγραμμα απόδοσης τιμής στο Λεωνίδα περιελάμβανε και χαιρετισμό με υψωμένο το χέρι από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, σε λόγο που έβγαλε, καταφέρθηκε κ ΕλλάδαΕλλάδας και φυσικά αποθεώθηκε από τα μέλη του κόμματός του.

<iframe src="http://www. YouTube.com/embed/N0MnK8jYluQ?feature=player_embedded” allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”360″ width=”640″>

<iframe src="http://www. YouTube.com/embed/5Fy1M1AhdWs?feature=player_embedded” allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”360″ width=”640″>

Τι απαντά η Χρυσή Αυγή

Πάντως, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με το εθνικιστικό σόου στις Θερμοπύλες και την έκταση που πήρε το θέμα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για έναν «οχετό ύβρεων και άθλιας παραπληροφόρησης» κατά του Εθνικιστικού Κινήματος.

«Οι πολιτικάντηδες με τα “burberry” που χαζογελάνε στις τηλεοπτικές κάμερες, ασφαλώς ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει προσθέτοντας ότι, «αυτοί που στέλνουν τις κομματικές τους νεολαίες στην Μύκονο για “clubbing”, πολεμούν τους νέους Εθνικιστές που τιμούν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες».

«Η Χρυσή Αυγή προσηλωμένη στις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού, θα συνεχίσει να αποδίδει τιμές στους Πατέρες, με την αισθητική και τα σύμβολα που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος και συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και στο άχρωμο σήμερα.», καταλήγει.ΔΙΑΖΥΓΙΟ Σοκ στην Κρήτη: Η μία αυτοκτονία μετά την άλλη

Ηράκλειο: 27χρονος κρεμάστηκε με τη ζώνη του – Χανιά: 61χρονος αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός βρέθηκε ένας 27χρονος από τη Λιθουανία, σε διαμέρισμα στην περιοχή της Αμμουδάρας, περίπου στις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο νέος άνδρας κρεμάστηκε μέσα στη ντουλάπα του με τη ζώνη του, ενώ είχε προηγηθεί καβγάς με την κοπέλα του.

Τις συνθήκες της αυτοχειρίας ερευνά η Αστυνομία.

Πηγή: Cretalive.gr

Και δεύτερη αυτοκτονία μέσα σε λίγες ώρες

Το πρώτο σοκ από την αυτοκτονία του νεαρού, διαδέχεται ένα δεύτερο σοκ, αφού όπως αποκαλύφθηκε άλλος ένας συμπολίτης μας έβαλε τέλος στη ζωή του στον Αποκόρωνα Χανίων.

Πρόκειται για έναν 61χρονο άντρα ο οποίος το πρωί εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι συγγενικού του προσώπου στο χωριό Αμυγδάλου Καλαμίτσι στον Αποκόρωνα Χανίων..

Ο αυτόχειρας, προκάλεσε το θάνατό του με καραμπίνα καταφέροντας το μοιραίο χτύπημα στο πάνω μέρος του σώματός του, και συγκεκριμένα στη μασχάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, ο 61χρονος άφησε σημείωμα με το οποίο ζητά συγγνώμη από τους οικείους του και εξηγεί ότι δεν άντεχε άλλο τα οικονομικά του προβλήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο άτυχος άντρας έπασχε από την επάρατο νόσο.

Στο σημείο σπεύδει Αστυνομική δύναμη ενώ η σορός του 61χρονου θα διακομισθεί στο νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Πηγή: Flashnews.gr

ΔΙΑΖΥΓΙΟ

source: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/617129/arhaiologiko-mouseio-bezesteni/




ΔΙΑΖΥΓΙΟ…

Leave a Reply