υπουργός διάστημα υπουργός ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ «Αδύνατη η λειτουργία του ΕΚΠΑ»

ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Αδύνατη είναι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων. Ακόμα και να εφαρμοστεί η απόφαση……

«Αδύνατη η λειτουργία του ΕΚΠΑ» ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Επιστολή της Απεργιακής Επιτ ροπής προς μέλη Συγκλήτου, Πρύτανη, Προέδρους τμημάτων

Αδύνατη είναι η λειτουργία του πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει η Απεργιακή Επιτ ροπή Εργαζομένων. Ακόμα και να εφαρμοστεί η απόφαση της Συνόδου για έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι φοιτητές και οι καθηγητές θα κάνουν μάθημα σε κρύες αίθουσες ενώ σε πολλά αμφι θέατρα δεν θα υπάρχει φωτισμός λόγω της ελλιπούς συντήρησης . Επίσης η Απεργιακή Επιτ ροπή εγείρει και θέμα Ασφάλειας των φοιτητών και φοιτητριών λόγω του γεγονότος ότι οι χώροι του πανεπιστημίου Αθηνών δε φυλάσσονται.

Εκτός όμως από τα παραπάνω οι φοιτητές θα βρουν γραμματείες που θα υπολειτουργούν αφού το ποσοστό της διαθεσιμότητας φθάνει το 67% με ότι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση των βαθμολογιών και άλλων εγγράφων που ζητούν κατά καιρούς οι φοιτητές. Επίσης αναφέρουν στην επιτολή τους ότι τα σπουδαστήρια και οι βιβλιοθήκες, με λιγότερο από το μισό προσωπικό τους αδυνατούν να λειτουργήσουν τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια, όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των φοιτητών αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη ΔΕΠ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από φοιτητές του τμήματος Φαρμακευτικής επιβεβαιώνονται αρκετά από τα όσα αναφέρονται σχετικά με τις συνθήκες διεξ αγωγής των μαθημάτων αφού υπήρξαν προβλήματα φωτισμού και θέρμανσης κατά τη διεξαγωγή τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Απεργιακής Επιτ ροπής στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα στα οποία ζήτησαν διευκρινίσεις από το Υπουργείο με επιστολή στις 12/12 .

Ανοικτή Επιστολή της Απεργιακής Επιτ ροπής Εργαζομένων σχετικά με την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΕΚΠΑ

Προς

– τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θ. Πελεγρίνη

– τα Μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

– τους Προέδρους Τμημάτων του ΕΚΠΑ

Αθήνα, 15/12/2013

Κύριε Πρύτανη,

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης της 13/12/2013, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα µας ενάντια στις απολύσεις, τη διαθεσιµότητα, πετρες τη θέση συναδέλφων σε αργία και την αποδόµηση – ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης. Έχουμε προκηρύξει δύο 24ωρες απεργίες µε περιφρούρηση των εργασιακών µας χώρων την ∆ευτέρα 16/12/2013 και την Τρίτη 17/12/2013. Σύμφωνα με την απόφασή μας, δεν παρεμποδίζουμε και δεν υποστηρίζουμε την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Σύγκλητος όρισε την Δευτέρα 16η Δεκεμβρίου 2013 ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, καλώντας στο ενδιάμεσο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να συμβάλει στην επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου Αθηνών, πετρες μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης με το επίσημο Πανεπιστήμιο, για την άρση συγκεκριμένων τυπικών και πρακτικών προβλημάτων.

Στις 12/12/2013 αποστείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας με κοινοποίηση στην Διοίκηση του Ιδρύματος και στα μέλη της Συγκλήτου, κείμενο με τις παρατηρήσεις μας επί όλων των σημείων της πρότασής του Υπουργείου για την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητώντας να μας απαντήσει στα ερωτήματα αυτά στο πλαίσιο του διαλόγου με τους εργαζόμενους και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον οποίο διάλογο θεωρούμε απαραίτητο, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση.

Στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Παρασκευή 13/12/2013 παρέστη η κα Καραμαλέγκου, η οποία μας μετέφερε το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε η ίδια και ο νομικός κ. Χρυσανθάκης με τον Υπουργό Παιδείας την Πέμπτη 12/12/2013 το απόγευμα. Καταρχάς είναι αρκούντως παράδοξο αυτές οι συζητήσεις να μην γίνονται με την επίσημη Διοίκηση του πανεπιστημίου, δηλαδή τον Πρύτανη. Ακόμη πιο παράδοξο όμως είναι ότι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συνεχίζει να διώκεται πειθαρχικά από τον Υπουργό. Από την εν λόγω ενημέρωση διαφάνηκε πως και πάλι δεν προκύπτουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που να αποτελούν εγγύηση για την εφαρμογή των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία και να προασπίσουμε το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ως προς τα εξής.

– Οι φοιτητές καλούνται να ξεκινήσουν μαθήματα σε χώρους στους οποίους δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας (λόγω της κατάργησης του κλάδου φυλάκων-νυχτοφυλάκων και της διαθεσιμότητας μεγάλου αριθμού του προσωπικού συντήρησης π.χ. ηλεκτρολόγοι, σκεπές τεχνικοί). Οι χώροι δεν φυλάσσονται ούτε συντηρούνται επαρκώς με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα που έγινε προσπάθεια σε ορισμένα τμήματα να ξεκινήσουν μαθήματα δεν υπήρχε καν φωτισμός σε ορισμένα αμφι θέατρα ούτε στους διαδρόμους και φυσικά ούτε θέρμανση. Με ανακοίνωση του Επόπτη της Παν/πολης στις 13/12/13 διαπιστώνεται ότι υπάρχει αδυναμία συντεταγμένης λειτουργίας των πλευρικών πυλών (νεκροταφείου

Ζωγράφου, Καισαριανής) της Πανεπιστημιόπολης του ΕΚΠΑ, οι οποίες και παραμένουν κλειστές, λόγω της κατάργησης του κλάδου φυλάκων-νυχτοφυλάκων.

– Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, πετρεσ ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%. Εκτός του ότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργιών όπως εγγραφών, έκδοσης βαθμολογιών, πιστοποιητικών κ.λ.π., υπενθυμίζουμε πως βάσει γνωμοδότησης από τον εργατολόγο κ. Καλαματιανό: «Οι υπάλληλοι τιθέμενοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας με διαπιστωτική πράξη δεν μπορούν να βρίσκονται στην υπηρεσία τους και δεν έχουν το δικαίωμα της υπογραφής. Σε αντίθετη περίπτωση λειτουργούν παράνομα και είναι υπεύθυνοι κυρίως οι ίδιοι για την παράνομη συμπεριφορά τους, αλλά και η διοίκηση (προϊστάμενοι κ.α.). Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους τεθέντες σε αργία υπαλλήλους».

– Τα σπουδαστήρια και οι βιβλιοθήκες, με λιγότερο από το μισό προσωπικό τους αδυνατούν να λειτουργήσουν τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια, όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των φοιτητών αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη ΔΕΠ.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα με τα οποία θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωπα τα τμήματα την επόμενη εβδομάδα κατά την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δυστυχώς η αφερεγγυότητα και η προχειρότητα των λόγων του υπουργείου Παιδείας όλο αυτό το διάστημα, προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση στους εργαζόμενους, παρά τους διευκολύνει στο να συναινέσουν σε ορθολογικές για εκείνους λύσεις με εγγυήσεις, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Βασική προϋπόθεση για εμάς είναι να δεσμευθεί το Υπουργείο ότι: πετρες α) δεν θα επιβάλλει δίδακτρα στους φοιτητές, β) δεν θα προβεί σε απόλυση εργαζομένων άλλων κλάδων των ιδρυμάτων (π.χ. ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχων ορισμένου χρόνου) προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοί των διαθεσίμων υπαλλήλων, γ) δεν θα επαναπροσλάβει τους διαθέσιμους υπαλλήλους με ελαστικές σχέσεις εργασίας π.χ. με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου κ.λ.π. Σε σχετικό ερώτημα που έχουμε απευθύνει εγγράφως στο Υπουργείο, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν και χωρίς να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική λύση στο θέμα των διαθεσιμοτήτων, κατά των οποίων οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν εδώ και 3,5 μήνες αναρωτιόμαστε με τι όρους πραγματικά θα διεξαχθεί αυτό το εξάμηνο.

Τονίζουμε προς όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, στους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τα μέλη ΔΕΠ όλων των Τμημάτων, ότι η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω απεργίας, χωρίς επαρκές προσωπικό, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή εξέλιξη του εξαμήνου. Την ευθύνη έχουν αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας, η Διοίκηση και όσοι καλούν φοιτητές να εισέλθουν στους χώρους του ΕΚΠΑ, χωρίς να έχει ομαλοποιηθεί η τεταμένη κατάσταση.

Τυχόν πιέσεις που θα δεχθούν συνάδελφοι που απεργούν να εργαστούν, όπως επίσης και άλλοι κλάδοι εργαζομένων να αναπληρώσουν τα κενά και να υποστηρίξουν την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος ή η πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων στη θέση διαθεσίμων υπαλλήλων, θα οξύνουν περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα και πιθανόν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες για την τύχη του ιδρύματος καταστάσεις.

Καλούμε για άλλη μια φορά την ακαδημαϊκή κοινότητα να συστρατευθεί με τους αγώνες των εργαζομένων και να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το δικαίωμα στην εργασία και την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση όλων μας.

Απεργιακή Επιτ ροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ

ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»

Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη – δημάρχων σε ταβέρνα της ΚηφισιάςΣε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.

Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας… πανικό στους απόντες.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν… τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, πετρα λατομειου τιμη με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.

Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».

Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».

ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Ασία: Ένας στους τέσσερις άνδρες παραδέχεται ότι είναι βιαστής!

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της…Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ.

“Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή. Και η βία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων”, δήλωσε η Έμα Φούλου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Η έκθεση με τίτλο “Γιατί Ορισμένοι Άνδρες Χρησιμοποιούν Βία Κατά των Γυναικών και Πώς Μπορούμε να το Αποφύγουμε;” βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν κατά το διάστημα 2010-2013 από 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες στο Μπανγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Η έκθεση παρείχε λεπτομερή στοιχεία για την βία που ασκούν οι άνδρες εις βάρος των γυναικών και τα κίνητρά τους.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επιλέχτηκε για την πρώτη τέτοια έκθεση κυρίως επειδή τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν πολλά ενεργά προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ασία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό σωματικής και σεξουαλικής βίας εις βάρος συζύγων και συντρόφων είναι υψηλό, καθώς στην Ινδονησία, για παράδειγμα, κυμαίνεται στο 26%, ενώ στην Παπούα Νέα Γουινέα στο 80%.

Μεταξύ των βιαστών που παραδέχονται την πράξη τους, το πιο κοινό κίνητρο που επικαλούνται είναι η αίσθηση σεξουαλικής κυριότητας.

“Παρότι το αλκοόλ συχνά θεωρείται ότι είναι ένας κοινός παράγοντας διάπραξης βίαιου εγκλήματος, ήταν η λιγότερο κοινή απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες”, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα αποπειράθηκε επίσης να εξετάσει το θέμα του βιασμού με θύματα άνδρες.

Στο Μπανγκλαντές, την Κίνα και την Ινδονησία, περίπου το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει άλλον άνδρα, ενώ στη Σρι Λάνκα και την Καμπότζη το ποσοστό ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 3% με 4% και στην Παπούα Νέα Γουιένα σε 8%.

Όπως προκύπ ΤΕΙ, η Παπούα Νέα Γουινέα έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ισότητας των δύο φύλων, έλλειψη νομοθεσίας κατά του βιασμού, ενώ οι πρόσφατες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στην αποδοχή της βίας, εξηγεί η Φούλου.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 72% με 97% των ανδρών που παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει δεν αντιμετώπισαν τις συνέπειες του νόμου.

ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

source: http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/621481/adunati-i-leitourgia-tou-ekpa/

ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ…

Leave a Reply