ΠΓΔΜ Κρίση κατασκευή ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Κάμψη στην αγορά ακινήτων της ΠΓΔΜ

πατωμα εξωτερικου χωρου τιμες ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ πετρα καβαλας λατομειο ΔΑΠΕΔΑ Έπειτα από έναν «οργασμό» οικοδομικής δραστηριότητας τα προγούμενα πέντε πλάκες πεζοδρομίου τιμή χρόνια πετρα δαπεδου – Υπολογίζεται διακοσμηση καλοκαιρινη διακοσμηση κηπου κηπων πατηματα κηπου διακοσμητικη πετρα εξωτερικου χωρου φωτο ότι υπάρχουν περίπου 6.000 διαμερίσματα απούλητα στην πρωτεύουσα της χώρας…”

Κάμψη στην αγορά ακινήτων της ΠΓΔΜ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ

Έπειτα από έναν «οργασμό» οικοδομικής δραστηριότητας τα προγούμενα πέντε χρόνια – Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 διαμερίσματα απούλητα στην πρωτεύουσα της χώραςΚάμψη εμφανίζει από τις αρχές του χρόνου η αγορά ακινήτων στην ΠΓΔΜ, έπειτα από έναν “οργασμό” οικοδομικής δραστηριότητας που σημειώθηκε στη χώρα τα προγούμενα πέντε χρόνια.

Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς ακινήτων εντοπίζεται στο γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έπεσε κατακόρυφα η ζήτηση.

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 διαμερίσματα απούλητα στην πρωτεύουσα της χώρας, με τιμές που κυμαίνονται από 700-800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις υποβαθμισμένες περιοχές των Σκοπίων μέχρι και περισσότερα από 1200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις “ακριβές” περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ αναφορικά με τον κατασκευαστικό τομέα και την κτηματαγορά στη χώρα, το 2008 ήταν η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε μία απότομη άνοδος (κατά 22,1% σε σύγκριση με το 2007) στις τιμές των κατοικιών.

Οι δε τιμές που διαμορφώθηκαν τότε παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο και κατά τα επόμενα έτη και μάλιστα η ΠΓΔΜ υπήρξε μία από τις ελάχιστες χώρες στην περιοχή όπου η κτηματαγορά δεν αντέδρασε με πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών κατά το 2008 πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες, κατά τη χρονιά εκείνη, για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Παρά τις εξελίξεις όμως που δεν επιβεβαίωσαν αυτές τις προσδοκίες, οι νέες τιμές λίγο έως πολύ παγιώθηκαν: το 2009 υπήρξε μεν μια αντίδραση με πτώση στις τιμές κατά 7%, ενώ το 2010 καταγράφηκε αύξηση κατά 0,9%, το 2011 πτώση κατά 3,8% και το 2012 πτώση κατά 0,4%.

Κατά το 2012 παρατηρήθηκε πραγματική άνθιση στη κατασκευή κατοικιών (κυρίως βέβαια διαμερισμάτων), καθώς κατασκευάσθηκε διπλάσιος αριθμός πολυκατοικιών σε σύγκριση με το 2011 και μάλιστα τετραπλάσιας αξία. Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι κατασκευαστικές εταιρείες παρουσίασαν ανησυχητικά στοιχεία αναφορικά με περίπου 6.000 διαμερίσματα που παραμένουν απούλητα εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό, ο αριθμός οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί εντός του 2013 βαίνει κάθε μήνα μειούμενος. Σύμφωνα δε με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τον Ιούλιο εκδόθηκαν 179 οικοδομικές άδειες, λιγότερες κατά 26% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2012.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των διαμερισμάτων στη χώρα (ιδίως στα Σκόπια) εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, μολονότι οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι πωλούν περίπου σε τιμή κόστους διότι τα έξοδά τους συνεχώς αυξάνονται συγκριτικά με τα κέρδη.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Αίσθηση από την παραδοχή της διοίκησης του ΙΚΑ ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων – Κατόπιν εορτής, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επανέλεγχο και αποκατάσταση των αδικιώνΣε μειώσεις συντάξεων και παροχών θα οδηγηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της υστέρησης εσόδων, της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κύρια σύνταξη θα υποστεί μείωση 10%, η επικουρική 30%, ενώ θα καταργηθεί εντελώς το εφάπαξ.

Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας στο υπουργείο Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ) εξήγγειλαν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπ Τεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα 600 συναδέλφων τους.

«Δεν περισσεύει κανένας, αν αποχωρήσουν κι άλλοι υπάλληλοι» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Θα κάνουν διπλάσιο χρόνο να εκδοθούν οι κύριες συντάξεις. Ήδη, η καθυστέρηση φτάνει τους 15 μήνες, ενώ σε κάποια υποκαταστήματα της περιφέρειας, όπως της Χαλκίδας, φτάνουν τους 24».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000. Κάτι το οποίο αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

«Κούρεψαν» κατά λάθος χιλιάδες συντάξεις

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας του ΙΚΑ, ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παραδοχή των λανθασμένων υπολογισμών έγινε μάλιστα από τον ίδιο το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος απέσ ΤΕΙλε χθες σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες και καλεί να σταματήσουν να διορθώνουν τα λάθη στις μειώσεις των συντάξεων που εντοπίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η διαδικασία αυτή θα γίνει μαζικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων κι εκεί θα φανεί αυτόματα πόσοι είχαν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που δικαιολογούν οι μνημονιακοί νόμοι, οπότε και θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά, αλλά και πόσοι γλίτωσαν τις περικοπές, επειδή τα Ταμεία τους δεν είχαν αποστείλει τα ακριβή στοιχεία στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πλέον, κατόπιν… εορτής, το ΙΚΑ προχωρά σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων, έπειτα από τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες, όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ «Τα Βέλγικα» σε Σάμο, Πάτμο και Αθήνα

«Τα

Βέλγικα»,

το μακροπρόθεσμο πολιτιστικό

πρόγραμμα που διοργανώνεται από την

Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα τα

τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να ταξιδεύουν

με την πανσέληνο σε όλη την Ελλάδα, κι

επιστρέφουν από 17 έως 20 Σεπ Τεμβρίου, με

τρεις συναυλίες στην Αττική και το

Ανατολικό Αιγαίο.

Αυτή

τη φορά, στο πλαίσιο του προγράμματος,

ένας διεθνούς φήμης Βέλγος κλαρινετίστας,

ο πολυβραβευμένος και ιδρυτής του

σχήματος Brussels Clarinet Choir,  Hedwig

Swimberghe, θα συνοδεύεται από το Athens

Artis Quartet, που αποτελείται από κορυφαία

μέλη Ελληνικών Ορχηστρών. Οι μουσικοί

μας από την Ελλάδα και το Βέλγιο, θα

ερμηνεύσουν έργα Wolfgang Amadeus Mozart, Boudewijn

Buckinx, Ludwig Spohr και Νίκου Σκαλκώτα, σε τρεις

συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αθηνών (Τρίτη 17 Σεπ Τεμβρίου), στον

υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου

της Αποκάλυψης στην Πάτμο (Πέμπτη

19 Σεπ Τεμβρίου) και στο θέατρο του

Αϊ Γιαννάκη στο Άνω Βαθύ Σάμου

(Παρασκευή 20 Σεπ Τεμβρίου).  

Ο κλαρινετίστας Hedwig

Swimberghe ξεκίνησε τις μουσικές του

σπουδές στην Μπριζ, από όπου κατάγεται.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο

της Γάνδης με τον Jean Tastenoe και αργότερα

στο Βερολίνο με τον Karl Leister. Έχει διακριθεί

σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και

του έχουν απονεμηθεί σημαντικά τιμητικά

βραβεία (Maurice Van Guchte Price, Benelux Prize,

International Eindhoven Tromp Competition, Concours International du

Festival de Musique de Toulon). Έχει διατελέσει

κορυφαίος κλαρινετίστας με την Ορχήστρα

της Φλαμανδικής Ραδιοφωνίας και καθηγητής

στο Πανεπιστήμιο Erasmus στις Βρυξέλλες.

Είναι επίτιμος καλεσμένος του διεθνούς

σεμιναρίου και φεστιβάλ “Julian Menendez”

της Ουγγαρίας, και μέλος κριτικών

επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το

1997, ο Hedwig Swimberghe ίδρυσε το σχήμα Brussels

Clarinet Choir, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει

τόσο κλασικά όσο και σύγχρονα έργα.

Το

Athens Artis Quartet αποτελούν οι:

Βασίλης

Παπάς, βιολί (μέλος της Καμεράτα –

Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής)

Γιάννος

Μαργαζιώτης, βιολί (1ος κορυφαίος στην

Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Larisa

Vylegzhanina, βιόλα (μέλος της Καμεράτα –

Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής)

Renato

Ripo, τσέλο (μέλος της Καμεράτα – Ορχήστρας

των Φίλων της Μουσικής)

Η

είσοδος είναι ελεύθερη για το

κοινό

Διοργάνωση: Πρεσβεία

του Βελγίου στην Ελλάδα

Σε

συνδιοργάνωση με το Βυζαντινό και

Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, τους Δήμους

Πάτμου και Σάμου

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ

source: http://www.protothema.gr/economy/article/324325/kampsi-stin-agora-akiniton-tis-pgdm/

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ…

Leave a Reply