ΟΤΕ προεδρία μέτρα ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Στον αέρα το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Τη «χρυσή τομή» αναζητά το οικονομικό επιτελείο, μετά τις αντιδράσεις πολιτών μέσω της Διαύγειας αλλά και βουλευτών της ΝΔ, διακοσμητικη πετρα εξωτερικου χωρου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση για τα ακίνητα αλλά με δίκαιο τρόπο.”

Στον αέρα το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ

 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εισπραχθούν το 2014 συνολικά 2,9 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα που αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η κατανομή, όμως, των βαρών δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς βουλευτές της ΝΔ που επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Από τα βασικά προβλήματα του νέου νομοσχεδίου κρίνονται οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης της αγροτικής γης και κατοικίας, που θα πρέπει να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ως ισοδύναμα μέτρα για την απαλλαγή των αγροτών είναι η διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα, η περικοπή της μείωσης του φόρου 16% στα αστικά ακίνητα με στόχο να απαλλαγούν πλήρως τα αγρο Τεμάχια, η μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγρο Τεμάχια επιδοτούμενων αγροτών και η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τα αγρο Τεμάχια πάνω από 130 στρέμματα.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αρνητικός στην διατήρηση στου «χαρατσιού» της ΔΕΗ, καθώς εκτός από το θέμα της αντισυνταγματικότητας του μέτρου κρίνεται ότι δεν μπορούν να σηκώσουν και πάλι ολόκληρο το φορολογικό βάρος τα αστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η παράταση του χαρατσιού θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του ειδικού τέλους και θα έπληττε τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ειδικό τέλος και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών, που έχει η εταιρεία.

Ποιες αναμένεται να είναι οι αλλαγές

Εκπτώσεις συγκριτικά με το ειδικό τέλος ακινήτων μέχρι και 26% προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες που βρίσκονται σε χαμηλές και μεσαίες περιοχές της Αττικής με αντικειμενική αξία μέχρι 2.750 ευρώ και αύξηση του φόρου μέχρι και 31% για πλούσιες ζώνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα Εφημερίδας επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για όσους έχουν εκτός από την κατοικία τους οικόπεδο μικρής ή μεσαίας αξίας εντός σχεδίου πόλης και που η συνολική αξία της περιουσίας τους είναι κάτω από 200.000 ευρώ αφού θα πληρώσουν φόρο και για το σπίτι και για το οικόπεδο ενώ μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν ΦΑΠ.

Στην άλλη πλευρά, ελαφρύνσεις λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ θα έχουν οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας πάνω από 500.000 ευρώ, δεδομένου ότι ο φόρος που θα καταβάλλουν για τα ακίνητα θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το άθροισμα του ειδικού τέλους και του ΦΑΠ. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οι αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά η επιβάρυνσή τους θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός και για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου σε ακριβές περιοχές της χώρας και μάλιστα ο φόρος θα είναι υψηλότερος γι’ αυτούς που έχουν οικόπεδα στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα ή έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.

Σημαντικές μειώσεις συγκριτικά με το χαράτσι της ΔΕΗ προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους κατοικία σε λαϊκά και μεσαία προάστια της Αθήνας, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Καισαριανή, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, η Δραπετσώνα, η Νέα Σμύρνη. Αντίθετα αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κ ΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκης.

Στα αστικά κέντρα και πρωτεύουσες της επαρχίας ο φόρος είναι αισθητά χαμηλότερος από την Αττική και μειωμένος συγκριτικά με φέτος.

Πάντως οι όποιες αλλαγές αλλά και οι προτάσεις των βουλευτών της ΝΔ θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο των αντιδράσεων 74 βουλευτών της ΝΔ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Πέμπτης ζητά δικαιότερη κατανομή των βαρών και φορολόγηση συνολικά της ακίνητης περιουσίας χωρίς, ωστόσο να αναιρεί την ανάγκη επίτευξης του στόχου για τα έσοδα.

“Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σημαντική αναμόρφωση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, διακοσμητικη πετρα εξωτερικου χωρου όπως αποφασίστηκε στην αποψινή συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ο. Παναγιώτη Ρήγα.

Η αναμόρφωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου, πετρα καβαλας λατομειο να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών και να φορολογείται συνολικά η ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δάπεδο γρανίτη όπως επίσης και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Επίσης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, πλακακια εξωτερικου χωρου στοκ αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών.

Ακόμη, πλακακι πετρα εξωτερικου χωρου η Κ.Ο. σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς θα συγκροτήσει ομάδες εργασίας για τη διατύπωση μιας προοδευτικής φορολογικής πρότασης.”

Διαβάστε επίσης:

Στοπ στις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου

Στο «σφυρί» 62.000 ακίνητα το νέο έτος

ΠΟΜΙΔΑ: Να αλλάξει αμέσως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Αναλυτικά παραδείγματα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

 

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»

Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη – δημάρχων σε ταβέρνα της ΚηφισιάςΣε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.

Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας… πανικό στους απόντες.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν… τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.

Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».

Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους ανακοίνωσε ο Άδωνις

Η δωράν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας – Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές.Mεγάλη συμμαχία – συνεργασία του υπουργείου Yγείας με τον φαρμακευτικό κόσμο, ΣΦΕΕ και φαρμακαποθήκες, ΕΟΦ και ΙΣΑ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξασφάλισε την παραχώρηση φαρμάκων σε όλους τους ανασφάλιστους και άπορους.

Από τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα είναι στην πλήρη εξέλιξή του.

Η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα της κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας.

Ουσιαστικά οσοι λάβουν το εισιτήριο υγείας θα καλύπτονται και

φαρμακευτικά. Μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, περίπου 900.000

φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές. Το δίκτυο που οργανώνεται σήμερα θα καλύπ ΤΕΙ και τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανασφάλιστων και των άπορων.

Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή ότι το ποσό που αφορά στο εισιτήριο υγείας δεν επαρκεί και για φαρμακευτική κάλυψη, και αυτό το

κενό θα καλύψει η συνεργασία με τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα επεκταθεί το δίκτυο ιατρείων κοινωνικής αποστολής σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, μέσω των ενοριών θα γίνει καταγραφή των ανασφάλιστων και άπορων στην επικρά ΤΕΙα. Μέχρι τώρα στο κοινωνικό ιατρείο της Αθήνας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης,  έχουν εξεταστεί 30.000 άτομα ανασφάλιστα.

Στόχος η χορήγηση γενοσήμων έως και 60%

Γενναία μείωση της τιμής των γενόσημων ανακοίνωσε ακόμη ο υπουργός υγείας. Είναι ένα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα που καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί και στην τρόικα. Κίνητρα δόθηκαν ήδη στους ασφαλισμένους που επιλέγουν γενόσημα, αλλά αναλόγως θα δοθούν και στους γιατρούς για να τα συνταγογραφούν καθώς και στους φαρμακοποιούς

Ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι ανάγκη να συνταγογραφηθούν γενόσημα, προκειμένου να διατεθούν και τα νέα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια.

Η γενναία μείωση των τιμών θα συνοδεύεται προοδευτικά και από άλλα μέτρα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η τιμή θα συσχετίζεται με τον όγκο πωλήσεων.

Η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη ακολουθεί το «μπαράζ» διαμαρτυριών το

οποίο έχουν εξαπολύσει οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αλλά και ο

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι οποίοι ζητούν εκ νέου από τον

υπουργό υγείας να ανακληθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική

συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, καθώς και να ακυρωθεί ο σχετικός

νόμος Λοβέρδου.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ

source: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/364483/ston-aera-to-shedio-gia-ton-eniaio-foro-akiniton

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ…

Leave a Reply