Εμπιστοσύνη Ισπανία ΟΤΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ Οι διαφορές της τοπικής ώρας επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο

ΔΙΑΖΥΓΙΟ Οι διαφορές της τοπικής ώρας από χώρα σε χώρα, λόγω των διαφορετικών χρονικών ζωνών (ωριαίων ατράκτων), έχουν σημαντική……

Οι διαφορές της τοπικής ώρας επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο ΔΙΑΖΥΓΙΟ Αρνητικές επιπτώσεις στο εξωτερικό εμπόριο των χωρών εντοπίζει βρετανική έρευνα

Οι διαφορές της τοπικής ώρας από χώρα σε χώρα, λόγω των διαφορετικών χρονικών ζωνών (ωριαίων ατράκτων), έχουν σημαντική -και παραγνωρισμένη μέχρι σήμερα- αρνητική επίπτωση στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για κάθε μία ώρα διαφορά, το εμπόριο προϊόντων μεταξύ των χωρών μειώνεται από 2% έως 7%.

Έτσι, όσο μεγαλύτερες διαφορές ώρας έχει μια χώρα με τις κυριότερες εξαγωγικές αγορές της, τόσο εμποδίζεται το εξωτερικό εμπόριό της. Αυτό είναι κάτι που και οι Έλληνες επιχειρηματίες, ιδίως οι εξαγωγείς, θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ. Έντουαρντ Άντερσον της Σχολής Διεθνούς Ανάπτυξης του πανεπιστημίου East Anglia, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διεθνών οικονομικών «Review of World Economics», υπολόγισαν ότι μια διαφορά πέντε ωρών, όπως αυτή που υπάρχει στην τοπική ώρα μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, ισοδυναμεί με μια αύξηση στην (πραγματική) γεωγραφική απόσταση της τάξης των 1.000 έως 3.000 χιλιομέτρων. Και οποιαδήποτε τέτοια αύξηση της απόστασης, με τη σειρά της, αντιστοιχεί σε απώλεια διεθνών συναλλαγών και εσόδων για μια χώρα.

Από την άλλη -και αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά της μελέτης- η αρνητική επίπτωση των διαφορετικών ζωνών ώρας έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως χάρη στις νέες τεχνολογίες επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Άντερσον, μέχρι σήμερα ο δημόσιος διάλογος για τις ζώνες της ώρας έχει εστιαστεί κυρίως στις επιπτώσεις πάνω σε θέματα κοινωνικά (πχ εργασιακές συνήθειες), υγείας (πχ ποιότητα ύπνου) και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ενώ οι οικονομολόγοι έχουν ως τώρα δώσει έμφαση στις συνέπειες της γεωγραφικής απόστασης πάνω στην οικονομία, μόλις τώρα αντιλαμβάνονται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις διαφορετικές χρονικές ζώνες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν δεδομένα 55 ετών σχετικά με τις εξαγωγές μεταξύ 146 χωρών, σε συνδυασμό με τις μεταξύ τους γεωγραφικές αποστάσεις και τις διαφορετικές ζώνες ώρας. Το συμπέρασμα ήταν ότι δεν είναι καθόλου αμελητέες οι επιπτώσεις που έχουν οι διαφορετικές τοπικές ώρες, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ πάνω στο πόσο εύκολα διεξάγονται οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Μεταξύ άλλων, οι διαφορετικές τοπικές ώρες αυξάνουν το μη χρηματικό κόστος των επιχειρηματικών ταξιδιών και των εταιρικών επικοινωνιών, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ καθώς αφενός προκαλούν «τζετ-λαγκ» και έτσι αποθαρρύνουν τα συχνά και μακρινά εμπορικά ταξίδια, ενώ αφετέρου μειώνουν το χρονικό διάστημα μέσα στην εργάσιμη ημέρα, που δύο μακρινές επιχειρήσεις εργάζονται ταυτόχρονα και έτσι είναι δυνατό να επικοινωνήσουν σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου, βιντεο-διάσκεψης κλπ. Η ταυτόχρονη -και όχι με χρονική υστέρηση- επικοινωνία διευκολύνει την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, την καλύτερη αλληλοενημέρωση και συνεννόηση, καθώς και την αξιοποίηση τυχόν ευκαιριών.

Όλα αυτά τα εμπόδια έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το εμπόριο μεταξύ εταιριών και μεταξύ χωρών. Οι διαφορές ώρας έχουν πάντως και ορισμένες θετικές επιπτώσεις σε μερικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπως στα υπεράκτια τηλεφωνικά κέντρα, που εξυπηρετούν τους πελάτες μιας πολυεθνικής σε 24ωρη βάση. Έτσι, για παράδειγμα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ένας Αμερικανός πελάτης που τηλεφωνά σε μια νυχτερινή ώρα, όταν τα γραφεία είναι κλειστά στις ΗΠΑ, μπορεί να εξυπηρετηθεί από έναν αγγλόφωνο τηλεφωνητή στην Ινδία. Όμως, σύμφωνα με τον Άντερσον, το τελικό «ισοζύγιο» μειονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων των διαφορετικών ζωνών ώρας γέρνει υπέρ των πρώτων.

Η νέα έρευνα έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διεθνούς συζήτησης σχετικά με τις πιθανές αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στον καθορισμό τον χρονικών ζωνών και της τοπικής ώρας. Έτσι, το 2011 η Ρωσία μείωσε από 11 σε εννέα τις χρονικές ζώνες στην αχανή επικρά ΤΕΙά της και, παράλληλα, κατήργησε την αλλαγή χειμερινής- θερινής ώρας. Όμως οι αλλαγές αυτές έχουν έκτοτε αποδειχτεί αντιδημοφιλείς και ήδη προτείνεται να ακυρωθούν.

Εξάλλου, η Ισπανία σκέπτεται να αλλάξει κατά μία ώρα τη χρονική ζώνη της, μετά από μια κοινοβουλευτική έκθεση που εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα βελτιώσει τις συνήθειες ύπνου και εργασίας των Ισπανών, ώστε να γίνουν πιο παραγωγικοί. Από την άλλη, μεγάλες χώρες όπως η Κίνα (αντίθετα με τη Ρωσία) έχει μόνο μια επίσημη ζώνη ώρας, αν και ανεπίσημα μερικές περιοχές, στα σύνορα της χώρας, ακολουθούν άλλη τοπική ώρα.

ΔΙΑΖΥΓΙΟ Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Αίσθηση από την παραδοχή της διοίκησης του ΙΚΑ ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων – Κατόπιν εορτής, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επανέλεγχο και αποκατάσταση των αδικιώνΣε μειώσεις συντάξεων και παροχών θα οδηγηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της υστέρησης εσόδων, της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κύρια σύνταξη θα υποστεί μείωση 10%, η επικουρική 30%, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ενώ θα καταργηθεί εντελώς το εφάπαξ.

Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας στο υπουργείο Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ) εξήγγειλαν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπ Τεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα 600 συναδέλφων τους.

«Δεν περισσεύει κανένας, αν αποχωρήσουν κι άλλοι υπάλληλοι» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Θα κάνουν διπλάσιο χρόνο να εκδοθούν οι κύριες συντάξεις. Ήδη, η καθυστέρηση φτάνει τους 15 μήνες, ενώ σε κάποια υποκαταστήματα της περιφέρειας, όπως της Χαλκίδας, φτάνουν τους 24».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000. Κάτι το οποίο αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ όπως αναφέρει το newmoney.gr.

«Κούρεψαν» κατά λάθος χιλιάδες συντάξεις

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας του ΙΚΑ, ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παραδοχή των λανθασμένων υπολογισμών έγινε μάλιστα από τον ίδιο το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος απέσ ΤΕΙλε χθες σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες και καλεί να σταματήσουν να διορθώνουν τα λάθη στις μειώσεις των συντάξεων που εντοπίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η διαδικασία αυτή θα γίνει μαζικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων κι εκεί θα φανεί αυτόματα πόσοι είχαν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που δικαιολογούν οι μνημονιακοί νόμοι, οπότε και θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά, αλλά και πόσοι γλίτωσαν τις περικοπές, επειδή τα Ταμεία τους δεν είχαν αποστείλει τα ακριβή στοιχεία στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πλέον, κατόπιν… εορτής, το ΙΚΑ προχωρά σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων, έπειτα από τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες, όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΔΙΑΖΥΓΙΟ Ασία: ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Ένας στους τέσσερις άνδρες παραδέχεται ότι είναι βιαστής!

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της…Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ.

“Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή. Και η βία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων”, δήλωσε η Έμα Φούλου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Η έκθεση με τίτλο “Γιατί Ορισμένοι Άνδρες Χρησιμοποιούν Βία Κατά των Γυναικών και Πώς Μπορούμε να το Αποφύγουμε;” βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν κατά το διάστημα 2010-2013 από 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες στο Μπανγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Η έκθεση παρείχε λεπτομερή στοιχεία για την βία που ασκούν οι άνδρες εις βάρος των γυναικών και τα κίνητρά τους.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επιλέχτηκε για την πρώτη τέτοια έκθεση κυρίως επειδή τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν πολλά ενεργά προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ασία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό σωματικής και σεξουαλικής βίας εις βάρος συζύγων και συντρόφων είναι υψηλό, καθώς στην Ινδονησία, για παράδειγμα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ κυμαίνεται στο 26%, ενώ στην Παπούα Νέα Γουινέα στο 80%.

Μεταξύ των βιαστών που παραδέχονται την πράξη τους, το πιο κοινό κίνητρο που επικαλούνται είναι η αίσθηση σεξουαλικής κυριότητας.

“Παρότι το αλκοόλ συχνά θεωρείται ότι είναι ένας κοινός παράγοντας διάπραξης βίαιου εγκλήματος, ήταν η λιγότερο κοινή απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες”, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα αποπειράθηκε επίσης να εξετάσει το θέμα του βιασμού με θύματα άνδρες.

Στο Μπανγκλαντές, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ την Κίνα και την Ινδονησία, περίπου το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει άλλον άνδρα, ενώ στη Σρι Λάνκα και την Καμπότζη το ποσοστό ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 3% με 4% και στην Παπούα Νέα Γουιένα σε 8%.

Όπως προκύπ ΤΕΙ, η Παπούα Νέα Γουινέα έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ισότητας των δύο φύλων, έλλειψη νομοθεσίας κατά του βιασμού, ενώ οι πρόσφατες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στην αποδοχή της βίας, εξηγεί η Φούλου.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 72% με 97% των ανδρών που παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει δεν αντιμετώπισαν τις συνέπειες του νόμου.

ΔΙΑΖΥΓΙΟ

source: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/617252/oi-diafores-tis-topikis-oras-epireazoun-to-diethnes-eborio/

ΔΙΑΖΥΓΙΟ…

Leave a Reply