δόντια δόντια δόντια ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ – Υγεία – Πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών

ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός

– Υγεία – Πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που τα πρώτα δόντια κάνουν την εμφάνισή τους. Η συχνότητα καθαρισμού των δοντιών είναι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Επιλέγουμε τη σωστή οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα για το μικρό μας και αναλαμβάνουμε οι ίδιοι την καθαριότητα της λιλιπού ΤΕΙας οδοντοστοιχίας.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ – περιβάλλον – Κυρίαρχος των θαλασσών ο μοσάσαυρος

Η ανακάλυψη ενός ολοκληρωμένου και διατηρημένου σε εξαιρετική κατάσταση σκελετού μοσάσαυρου προσφέρει νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα από τα πιο μοχθηρά προϊστορικά σαρκοβόρα. Τα νέα ευρήματα κάνουν ειδικούς και μη να χαρακτηρίζουν τους μοσάσαυρους ως τους «Τ. ρεξ των ωκεανών».

Δεινοί κολυμβητές

Οι μοσάσαυροι υπολογίζεται ότι έκαναν δυναμικά την εμφάνιση τους στις θάλασσες πριν από περίπου 85 εκατομμύρια έτη. Ήταν γι γάντια πλάσματα. Το μήκος τους έφτανε τα 17 μέτρα, είχαν βάρος περί τους 20 τόνους ενώ το τεράστιο στόμα τους ήταν γεμάτο με κοφτερά δόντια ορισμένα από τα οποία εκτιμάται ότι είχαν μήκος όσο ένα ανθρώπινο χέρι! Το μόνο μειονέκτημα των μοσάσαυρων, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, ήταν πως δεν κινούνταν με ιδιαίτερη ταχύτητα και μάλλον ήταν αρκετά αργοί κολυμβητές.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μια περιοχή της κεντρικής Ιορ Δανίας έναν σκελετό μοσάσαυρου στον οποίο είχαν διατηρηθεί τα περιγράμματα των πτερυγίων και της ουράς του αλλά και ορισμένα τμήματα μαλακών ιστών. Ειδικοί του πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία μελέτησαν τα ευρήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μοσάσαυροι όχι μόνο δεν ήταν αργοί αλλά είχαν κολυμβητικές-κυνηγετικές ικανότητες παρόμοιες με εκείνες του καρχαρία. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ένα ουραίο πτερύγιο που σύμφωνα με τους ερευνητές επέτρεπε στους μοσάσαυρους να επιταχύνουν απότομα. Ετσι αν κάποιο θαλάσσιο ον γινόταν στόχος ενός μοσάσαυρου θα ήταν πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο να καταφέρει να ξεφύγει. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science»

ΠΗΓΗ: tovima.gr

ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Το «σωστό» και το «λάθος» στη στοματική υγιεινή

Η παραπληροφόρηση ή η ελλιπής ενημέρωση έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να μπερδεύονται για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν για να έχουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο

Η φροντίδα για την υγεία του στόματος αφορά όχι μόνο τα δόντια, όπως συχνά και λανθασμένα πιστεύεται, αλλά όλα τα όργανα και τους ιστούς που υπάρχουν σ’ αυτό. Ξεκινάει δε από την  παιδική ηλικία,  όταν βγουν τα πρώτα δόντια, προκειμένου το άτομο να μάθει από νωρίς τη σωστή στοματική υγιεινή.

 Όμως, η παραπληροφόρηση ή η ελλιπής ενημέρωση έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να μπερδεύονται για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν για να έχουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο. Για το λόγο αυτό, ηλιακοι θερμοσιφωνεσ κενου η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, ηλιακοι κενου ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, μας εξηγεί τι τελικά ισχύει για την σωστή στοματική υγιεινή :

1.    ΛΑΘΟΣ. Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια  αμέσως μετά το φαγητό.

ΣΩΣΤΟ.  Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο 30’ μετά το  φαγητό.

2.    ΛΑΘΟΣ. Η σκληρή οδοντόβουρτσα καθαρίζει καλύτερα τα δόντια.

    ΣΩΣΤΟ. Πρέπει να χρησιμοποιούμε μαλακή ως μέτρια οδοντόβουρτσα  και να την αλλάζουμε όταν ανοίγουν οι τρίχες  (περίπου 1 φορά τον μήνα).

3.    ΛΑΘΟΣ. Χρησιμοποιώντας αλάτι ή σόδα στο βούρτσισμα μπορώ να αφαιρέσω τις χρωστικές.

    ΣΩΣΤΟ. Τις χρωστικές τις αφαιρεί ο οδοντίατρος στον 6μηνιαίο επανέλεγχο και όχι το αλάτι ή η σόδα.

4.    ΛΑΘΟΣ. Μετά το βούρτσισμα θα πρέπει να χρησιμοποιώ αντισηπτικά με οινόπνευμα ή στοματικά διαλύματα.

    ΣΩΣΤΟ. Στοματικά διαλύματα δίνει ο οδοντίατρος μετά την θεραπεία  των ούλων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

5.     ΛΑΘΟΣ.  Με το βίαιο βούρτσισμα καθαρίζω καλύτερα τα δόντια.

ΣΩΣΤΟ. Όχι στο βίαιο βούρτσισμα γιατί υποχωρούν τα ούλα και αποτρίβεται η επιφάνεια των δοντιών.

6.     ΛΑΘΟΣ. Όταν  αιμορραγούν τα ούλα μπορώ να το αντιμετωπίσω με αντισηπτικά.

ΣΩΣΤΟ. Όταν αιμορραγούν τα ούλα όχι αντισηπτικά χωρίς οδοντιατρική εξέταση. Σε αιμορραγία δοντιών ή κινητικότητα δοντιών άμεσα επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας.

7.     ΛΑΘΟΣ. Το νήμα δεν είναι απαραίτητο.

    ΣΩΣΤΟ. Το βούρτσισμα μόνο, αντισταση καυστηρα πελλετ χωρίς νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια στις γέφυρες, ηλιακοι θερμοσιφωνες ελκο δεν αρκεί.

8.     ΛΑΘΟΣ.  Επισκέπτομαι τον οδοντίατρο όταν παρουσιάζεται  κάποιο πρόβλημα στο στόμα μου.

    ΣΩΣΤΟ. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι όλα είναι σωστά δεν αμελείτε τον  6μηνιαίο επανέλεγχο στον οδοντίατρο.

9.     ΛΑΘΟΣ. Το βούρτσισμα μία φορά την ημέρα είναι αρκετό.

ΣΩΣΤΟ. Δεν αρκεί μια φορά την ημέρα στοματική υγιεινή, τιμές ηλιακών θερμοσίφωνων χρειάζονται δύο φορές για 2-3 λεπτά σε κάθε γνάθο. Δεν πρέπει να κοιμάστε χωρίς να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

10.     ΛΑΘΟΣ. Αν βουρτσίζω πολλές φορές τα δόντια μου καθαρίζονται  καλύτερα.

ΣΩΣΤΟ. Δεν μετράει η συχνότητα της στοματικής αλλά ο σωστός  τρόπος. Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειές τους. Καθαρίζουμε με την οδοντόβουρτσα και την γλώσσα.

11. ΛΑΘΟΣ.  Έχω ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, άρα δεν χρειάζεται να  προσέχω τόσο πολύ το βούρτσισμα

ΣΩΣΤΟ.  Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν αναιρεί το σωστό βούρτσισμα.

12.     ΛΑΘΟΣ. Η κακοσμία μπορεί να αντιμετωπισθεί με στοματικά διαλύματα.

ΣΩΣΤΟ.  Για την κακοσμία απαιτείται γνωμάτευση οδοντίατρου για να αναιρεθεί το αίτιο.

13.     ΛΑΘΟΣ. Οι οδοντόπαστες είναι όλες ίδιες.

ΣΩΣΤΟ. Η επιλογή της σωστής οδοντόπαστας είναι απαραίτητη όπως

•    Π.χ ειδικές για την οδοντική ευαισθησία

•    Περιέχοντας φθόριο ή για την καταπολέμηση της ουλίτιδας  περιέχοντας ένα συστατικό το triclosan.

Το σημαντικότερο όλων λοιπόν, όπως τονίζει η κ. Κωστομοίρη, επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος, τον οποίο διδάσκει ο οδοντίατρος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ

•    Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς τη γραμμή των ούλων, εκτελώντας μικρή κυκλική  κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων – δοντιού.

•    Ξεκινάμε από Αριστερά προς τα δεξιά βουρτσίζοντας από τους γομφίους πίσω προς τα εμπρός.  

•    Στην επάνω γνάθο έχουμε 3 επιφάνειες δοντιών να βουρτσίσουμε. Μία  απ’ έξω προς τις παρειές και τα χείλη, ηλιακοι θερμοσιφωνες τιμοκαταλογος μία από μέσα και την μασητική επιφάνεια. Στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (προς την υπερώα) η θέση της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα ούλα. Όσον αφορά τις μασητικές επιφάνειες η οδοντόβουρτσα είναι κάθετη.

•    Αφού ολοκληρώσουμε την άνω γνάθο συνεχίζουμε με την κάτω, όπου και εδώ με την ίδια τεχνική βουρτσίζουμε 3 επιφάνειες δοντιών: βοθροι απορροφητικοι έξω, ηλιακοι θερμοσιφωνες maltezos μέσα και επάνω. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα κάτω πρόσθια δόντια προς την εσωτερική επιφάνεια, όπου εδράζει η γλώσσα και υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σάλιου.

•    Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την γλώσσα. Βουρτσίζοντας  την γλώσσα απομακρύνονται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στις θηλές  της γλώσσας και έτσι αποφεύγουμε ταυτόχρονα και την κακοσμία. Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα όσο πιο πίσω γίνεται, στη βάση της γλώσσας, έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για εμετό και την φέρνουμε προς τα εμπρός τουλάχιστον 6-7 φορές.

•    Το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται με την ίδια σειρά για να μην ξεχνάμε καμία επιφάνεια έτσι ώστε να γίνεται μηχανική συνήθεια.

•    Απαραιτήτως μετά το βούρτσισμα να γίνεται χρήση νήματος στα φυσικά δόντια και στις γέφυρες-στεφάνες να χρησιμοποιείται μεσοδόντιο βουρτσάκι.

•    Βουρτσίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για 2-3 λεπτά.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=277744&catID=19

ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ…

Leave a Reply